Kuf, tönt eller nörd = udda, körd eller störd?

Ronny & Ragge, Bob Dylan och Elvis är skälet till dagens pseudovetenskapliga analys av tre vanliga typer;
tönten, nörden och kufen.


Personligheterna bakom beteckningarna kan vara svåra att skilja åt, eftersom både en nörd och en tönt kan se ut som en kuf. Och en kuf kan se ut hur som helst. Det har heller inget med intelligens, eller brist på sådan, att göra. Snarare handlar det om attityd. En forskare hävdar att typerna har gemensamt att de inte kan spela fotboll och inte får kyssa vackra flickor. Intresset för fotboll och flickor kan dock vara synnerligen intensivt. Nörden kan vara medveten om sin roll, och skämta om den. Tönten och kufen utmärks av att inte begripa vad omgivningen skrattar åt.


Ronny & Ragges öden och äventyr i Byhåla återutges på "Still pöking", en dubbel dvd. Och gissa vilka två snusiga, pökande Fårrdälskande sluskar som toppar listorna över hyrt och sålt? Jag säger bara "Wunderbaum".

Fredde Granberg och Peter Settman jobbar i Åsa Nisse-genren. Deras skådespeleri är av arten svensk bondkomik och sorteras under kategorin töntarna. Tönten står i motsats till modernisering, urbanisering, internationalisering. Tönten är emot EU och EMU. En som faller mellan ismerna i modernism, antimodernism och det postmoderna. Framsteget är främmande för denna individ. Bakåtsteget desto kraftfullare!


Tönt är en negativ beteckning för någon som på grund av bristande insikt eller ambitioner inte uppför sig som majoriteten i den egna åldersgruppen eller sociala kategorin. Tönten är avvikande utan att vara rebellisk, udda på ett harmlöst, av samhället i stort sett accepterat sätt. Mer en klant än en fjant. En Lasse Åbergsk Stig-Helmer. Ordet används som skällsord på varje person man för tillfället retar sig på.


Nörden är en svensk form av engelskans nerd. Nörd är enligt ordboken ett nedsättande omdöme för en enkelspårig och löjeväckande person. Men till skillnad från tönten kan nörden vara en fascinerande individ. Man kan säga att nörden inte ser skogen för alla träd. Nörden är på sitt lilla vis lyckligare än alla som inte ser träden för all skog. Hellre nörd än tönt, alltså.

Han (för det är oftast en individ av mankön) vet allt om sitt nischade ämne. Men framför allt så vet han allt som inte är värt att veta om det. En nörd är en individ som är intresserad av något ämnesområde i så hög grad att denne förlorar förmågan att interagera socialt. Till natur och läggning är han gärna en besserwisser.

Kvinnor kallas sällan för nördar, men inget hindrar att en kvinna kallas för tönt.


Sacd (Super audio cd) är det senaste musikformatet efter den vanliga bonna-cd:n, jämsides med dvd. Båda ger bättre ljud.

Jag är medlem i sajten Theft & Love, som uteslutande ägnas Bob Dylan (efter hans album "Love & Theft"). Där diskuteras hur sacd-utgåvorna låter jämförda med cd-versionerna. De som lyssnat är lyriska; "molnen drar undan och solen lyser igenom"."Planet Waves verkligen LYFTER på sacd. Wow! Likt Henke och Zlatan på topp. Jösses vilket ljud det blev. Forever Young med orgeln är sååååå fin". Min favorit är detta påpekande; "Visste du att organisten i Idiot Wind spelar en falsk ton ungefär 5 minuter in i låten? Det gick liksom knappt att höra tidigare".

Frågan är förstås om man verkligen vill höra den där falska tonen?


Men vill man inte det, och ställer sig utanför nördarna, är man kanske mer en kuf? En kuf är inte en nörd. Tillvaron är nedlusad med nördar. Kufen har få om ens några vänner. All tillgänglig forskning pekar på att kufen frodas i klena sociala nätverk. Nördarna däremot kan vara rena myrstacken. En kuf är ett ofta ett något äldre original. Ordet spåras till den arabiska skriften. Kufisk skrift är en ovanligt svårläst form, uppkallad efter staden Kufa nära Bagdad. Kufisk kom att betyda egendomlig.

Nästa vecka släpps samtidigt på deluxe dvd-boxar dels en sju timmars trippeldisc med Elvis 68 comeback, dels drygt fyra timmar på dubbeldiscen "Aloha from Hawaii" 1973. Nu med allt extramaterial, repetitioner, etc.

Detta är naturligtvis ett måste. Så jag erkänner, jag är både nörd och kuf - midsommarhelgen är räddad!


Kommentarer
Postat av: 18 A

Haha 5p för rubriken.

resten var ju, hmm ...

2008-11-28 @ 17:47:10
Postat av: Källor

saxat från: http://hd.se/noje/goran-holmquist/2004/06/17/kuf-toent-eller-noerd-udda-koerd/

2008-11-29 @ 09:07:38

Vill du säga nått?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Blogg/Hemsida:

Kommentar:

Trackback